W latach 50 pozazdrościliśmy Czechosłowacji, że ich piwo tak świetnie sprzedaje się zagranicą. Rozpoczęto więc i u nas poszukiwania trunku nadającego się na eksport.

Eksportowe z Żywca

Czemu ciemne piwa zawdzięczają swój niepowtarzalny charakter? W jaki sposób obróbka słodu wpływa na jego parametry, a potem na smak gotowego piwa?

OGIEŃ I DYM W BROWARZE

Zapomnij o paragonie i zwróć butelki w sklepie. Od września 2019 tysiące sklepów w całej Polsce przyjmie butelki po piwie bez paragonu.

Daj butelce drugie Ż

Pomysł na muzeum w Żywcu narodził się 15 lat temu jako element obchodów 150-lecia powstania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. W 2021 roku, obok rocznicy muzeum obchodzimy też jubileusz 165-lecia istnienia samego browaru. Muzeum znajduje się w jego najstarszej części, w starych, wykutych w skale piwnicach fermentacyjno-leżakowych.

W ciągu tych 15 lat odwiedziło nas ponad milion zwiedzających z całego świata. Cieszymy się, że mimo naszej lokalizacji w niewielkim mieście mamy tak dobre statystyki zwiedzania i ludzie specjalnie wybierają się do Żywca, żeby nas odwiedzić ;) Z okazji 15-lecia Muzeum przygotowaliśmy dla Państwa serię artykułów przybliżających dzieje piwowarstwa na Żywiecczyźnie. Miłej lektury!

 

Piwo towarzyszy człowiekowi od wieków, a najstarsze dowody na jego warzenie mają ponad 6000 lat. Warto lepiej poznać piwną historię i dowiedzieć się więcej o licznych innowacjach, które miały miejsce na przestrzeni dziejów.


Piwo na Żywiecczyźnie było od zawsze - pojawiło się wraz z pierwszymi osadnikami ponad siedem wieków temu i do dziś jest niezwykle ważnym elementem lokalnego dziedzictwa, gospodarki i kultury.


Jak różniły się browary w dworach szlacheckich od browarów miejskich, a później od zakładów przemysłowych produkujących piwo? Które z nich konsumenci lubili najbardziej i dlaczego?


Rodzina Habsburgów jest ściśle związana z Żywcem, tutejszym browarem i historią tych ziem. Warto dowiedzieć się więcej o ich wkładzie w lokalną gospodarkę oraz o nich samych.


Zastanawialiście się kiedyś dlaczego to właśnie z Żywca pochodzi prawdopodobnie najlepsze piwo w Polsce? Odpowiedź jest jednocześnie prosta i zaskakująca - cały sekret tkwi w dostępności dobrej jakości surowców oraz właściwym położeniu na mapie. Reszta to kwestia szczęścia i dobrej organizacji!


Rewolucja przemysłowa zmieniła cały świat - zmianom uległy całe społeczeństwa, gospodarki i powiązania pomiędzy nimi. Warto przyjrzeć się temu, co w tym czasie działo się z piwem i jego produkcją.


Dlaczego Browar w Żywcu jest arcyksiążęcy? To długa historia, a jednym z jej głównych bohaterów jest Albrecht Fryderyk Habsburg. Warto poznać tę niezwykłą postać nieco bliżej.


Na powstanie Browaru w Żywcu wpływ miało wiele wyjątkowych osób, jedną z najważniejszych na tej liście jest jego projektant - słabo dotychczas poznany przez historyków lokalny samouk, dla którego budynki te stają się dziełem jego życia.


Wzajemna edukacja, przekazywanie wiedzy z pokolenia na pokolenie oraz wspólne wysiłki na rzecz poprawy jakości produkowanego piwa - oto podwaliny pod jedną z najciekawszych inicjatyw, które znalazły swoje miejsce w żywieckim browarze. Żywiecka Szkoła Piwowarska to prawdziwy ewenement!


Porter Bałtycki to jeden z dwóch tradycyjnych stylów piwnych mających swoje korzenie na terenie Polski. Współcześnie dla świata odkryła go piwna rewolucja, jednak jego dzieje, rozwój i specyfika są na tyle ciekawe, że warto poświęcić im odrobinę uwagi.


Piwne mity

Tak samo popularne jak samo piwo. Przekonaj się czy też kolor butelki wpływa na smak piwa, a może piwo w puszcze wcale nie smakuje gorzej niż w butelce? Zielone piwo – czy istnieje naprawdę? Piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane?

Mapa piwnych miejsc

Jeśli interesują cię ciekawe piwne miejsca koniecznie musisz zobaczyć naszą mapę. Miejsca z historią i duszą, ciekawe lokale i nieszablonowe pomysły na spędzenie czasu z przyjaciółmi przy piwie.

Kalendarz piwnych wydarzeń

Praktycznie w każdy weekend masz szansę wziąć udział w ciekawym piwnym wydarzeniu. Możesz wybrać się na festiwal, aby spróbować wyśmienitych piw, poszperać w birofilskich gadżetach na giełdach kolekcjonerów czy wcielić się w jurora na piwnym konkursie.

Piwny słowniczek

Nasz piwny słowniczek pozwala lepiej odnaleźć się w świecie piwowarstwa. Jeśli szukasz miejsca, w którym poznasz odpowiedzi na nurtujące cię pytana, to piwny słownik jest właśnie dla Ciebie.

Polskie tradycje piwowarskie

Polskie tradycje piwowarskie

Piwo na ziemiach polskich warzono od zawsze. Znali je już dawni Słowianie, a o polskim piwie i piwie w Polsce mówiono już pod rządami Piastów.

Mapa piwnych miejsc

Aż 60% klientów sięga po nowe piwne style

Różnią się smakiem, kolorem i zapachem, ale łączy je kreatywne podejście do piwa.

Kalendarz piwnych wydarzeń

Żywieckie święto birofilów

Raz w roku dziedziniec Arcyksiążęcego Browaru staje się areną najlepszej w Polsce giełdy piwnych akcesoriów i gadżetów.

Piwny słowniczek

Co łączy piwo i czarownice?

Czy kociołek, zioła, chmiel i kot nie kojarzą się z piwowarstwem? Może w średniowieczu to czarownice warzyły piwo?