Habsburgowie

Już po 12 latach od założenia Arcyksiążęcy Browar w Żywcu stał się największym wytwórcą piwa w Galicji. Wyborna jakość piwa sprawiła, że produkt doskonale odpowiadał wymaganiom konsumentów. Ludzie zwracali się do browaru z zapytaniem, które piwo najbardziej lubi cesarz. Służby sprzedaży od razu podchwyciły pomysł, jasne lagrowe otrzymało markę Cesarskie.

Galicja

Od początku, czyli już w XIX wieku w Browarze w Żywcu warzono piwa gatunkowe jak Bock czy Porter. Dziś oprócz jasnego, pełnego pod marką Żywiec dostępnych jest wiele stylów piwnych. W naszym Muzeum dowiesz się skąd browarnicy z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej czerpali inspirację.

Okres międzywojenny

To czas niezwykłego rozwoju browaru. Żywieckie piwa trafiają do najlepszych lokali w całej Polsce. Portera czy Ale z Żywca można kupić od Krakowa, przez Lwów, aż po Gdynię.

Wojna i okupacja

Browar nie przerwał produkcji nawet w czasie wojny. Niemiecki zarząd komisaryczny browaru zachował nawet polskie receptury piwne i kontynuował produkcję polskiego piwa. Jednak pod inną marką.

1945-1989

Żywiec to jedna z  najbardziej rozpoznawalnych marek polskiego piwa na świecie. Eksport i wysoka jakość piwa zawsze były wizytówką Browaru. I tak jest do dzisiaj.

Browar

Historia to nie tylko Muzeum, ale i sam Browar, który warzy piwo nieprzerwanie od 160-lat. O długiej historii zakładu przypominają działająca tu palarka słodu z 1910 r. oraz tzw. stara warzelnia z 1913 r.

Zwiedzanie z dreszczykiem

W dniu 8 listopada 2014 w Muzeum Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu odbyło się nocne zwiedzanie z dreszczykiem. W tym dniu muzeum było czynne aż do godziny 24.00 a zwiedzającym towarzyszyły wampiry i upiory.