Szkło firmowe

Obecnie dla każdego jest oczywiste, że szklanka z logo browaru to wspaniały nośnik reklamowy. Jednak nie zawsze tak było i na początku takie działania browarów stanowiły rzadkość, a nie standard.

Browar żywiecki, począwszy od XIX wieku posiadał w swej ofercie szkło reklamowe. Niektóre z nich były ręcznie malowane, na innych wytłaczano znaki firmowe lub towarowe. W okresie międzywojennym szkła firmowe odznaczały się dużą oryginalnością. Również współcześnie Grupa Żywiec oferuje najwyższej jakości szkło piwne sygnowane logotypami swoich najpopularniejszych marek.

Jeszcze do niedawna, na myśl o szkle, z którego pije się piwo, nasuwało się jedno skojarzenie – kufel. Owszem, to bardzo popularne naczynie, najczęściej wykonane z grubego szkła, z charakterystycznym uchem, dzięki któremu można łatwo dzierżyć je w dłoni i cieszyć się spożywanym trunkiem, jednak wraz ze zwiększoną popularnością różnorodnych piwnych stylów, dostępność i różnorodność piwnego szkła również uległa zwiększeniu. Kufel nieodmiennie kojarzy się z piciem lagerów, a obecnie klienci mają do wyboru znacznie więcej, więc i piwne szkło stało się bardziej zróżnicowane. Rynek oferuje dziś ogromny asortyment szkła do piwa - producenci prześcigają się w coraz to bardzo wymyślnych kształtach, których zadaniem jest uwypuklić cechy konkretnego stylu piwnego i sprawić, by degustacja była jeszcze przyjemniejsza.

Na pierwszy rzut oka warto wyodrębnić trzy główne grupy, o wyraźnie różniących się od siebie cechach. Do pierwszej zaliczymy wspomniane już kufle. Tu spotkamy naczynia wykonane z różnej grubości szkła, z przykrywką, stare kufle gliniane, a nawet takie wykonane z drewna.

Do drugiej grupy zaliczymy szklanki. Tu możliwości pojawia się dużo więcej, a od kufli odróżnia je brak ucha. Znajdziemy tu powszechne szklanki do lagerów (np. Żywiec Jasne Pełne), wysokie szklanki do piw pszenicznych (Żywiec Białe, Żywiec Pszeniczne IPA), proste amerykańskie shakery (Żywiec APA), szklanki do stoutów, nowoczesne IPA glass (Żywiec Sesyjne IPA, czy szkło typu nonic – z charakterystycznym wybrzuszeniem w górnej części szklanki, ułatwiającym trzymanie naczynia. Szklanki to naczynia dość uniwersalne, nadają się zarówno do piw górnej, jak i dolnej fermentacji.

Trzecia grupa to pokale, najczęściej używane do piw typowo degustacyjnych. Cechą wspólną jest tu charakterystyczna nóżka, na którą nasadzona jest czasza szkła. Czasza może mieć różne kształty i tu pojawia się rozróżnienie na m.in. tulip, goblet, snifter czy degustacyjne teku. Dwa pierwsze to obowiązkowa pozycja dla amatorów piw belgijskich, pozostałe to najlepszy z możliwych wyborów chcąc degustować ciężkie, mocarne style takie jak Bock, Russian Imperial Stout, Barley Wine. Z pokala świetnie będzie smakować Pilsner, obowiązkowo w szkle wyposażonym w nóżkę spożywamy też portery bałtyckie (Żywiec Porter).

Jak widać, nie tylko jakość surowców, proces produkcyjny czy temperatura serwowania ma wpływ na wrażenia sensoryczne podczas degustacji piwa. Walory te może podnieść dobór odpowiedniego szkła, które pomoże uwypuklić drobne niuanse smaku i aromatu. Korzystajmy więc jak najczęściej z tej możliwości!