Dotykaj, rozmawiaj, fotografuj

Tańcząca para

W 1956 r. browar rozpoczął produkcję piwa eksportowego Żywiec Jasne Pełne (Żywiec Beer), będącego kontynuacją przedwojennego Zdroju Żywieckiego. Piwo otrzymało oryginalną, owalną etykietę z parą tancerzy w strojach krakowskich. Tańcząca para nawiązywała do przedwojennych tradycji umieszczania elementów folkloru na polskich znakach towarowych oraz w reklamach Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. Para tancerzy w strojach góralskich pojawiła się po raz pierwszy około roku 1954 r. na owalnej etykiecie piwa Beskidzki Zdrój.

Trzy pokolenia

Przez 93 lata browar był własnością Habsburgów żywieckich. Jego założycielem i pierwszym właścicielem był arcyksiążę Albrecht Fryderyk Habsburg, wnuk cesarza Leopolda II. Po śmierci Albrechta majątek wraz z browarem przeszedł w ręce arcyksięcia Karola Stefana. Prowadził on browar 38 lat. W roku 1933 największą część dóbr żywieckich wraz z browarem i zamkiem odziedziczył arcyksiążę Karol Olbracht.

Bohaterscy browarnicy

Podczas II wojny światowej browar objęty został niemieckim zarządem komisarycznym. Otrzymał nazwę „Beskidenbrauerei Saybusch”. Niemcy nie zmienili polskich receptur piwnych, uznawszy je za bardzo dobre. Chcieli się natomiast odciąć od tradycji wizualnej browaru, wprowadzając m.in. swój znak firmowy – Tyrolczyka.

Piwowarstwo na Żywiecczyźnie

Historia piwowarstwa na Żywiecczyźnie ma ponad 700 lat. W 1327 roku Żywiec miał już prawa miejskie, a w mieście i na zamku działało kilka małych browarów. Na przełomie XIII i XIV wieku do Żywca przybywali rzemieślnicy z Krakowa, Śląska i Czech, wśród nich piwowarzy i bednarze. W mieście i jego okolicach warzono dużo piwa.

Co „trzyma” piwo w butelce?

W II połowie XIX wieku zaczęto na skalę przemysłową konfekcjonować piwo do opakowań szklanych - butelek. Butelkowanie piwa stało się powszechne. Pierwsze butelki zamykano korkiem, później pojawiły się krachle (czyli zamknięcia pałąkowe), a następnie kapsle, które funkcjonują do dziś.

Jęczmień, woda, chmiel i… drożdże

23 kwietnia 1516 roku bawarski książę Wilhelm IV wprowadził tzw. prawo czystości - Reinheitsgebot, którego celem była regulacja procesu produkcji piwa. Odtąd można było legalnie warzyć piwo wyłącznie z jęczmienia, wody i chmielu.

Postawmy sprawę jasno!!!

Podczas wizyty w Muzeum obalamy wiele mitów na temat piwa, które można znaleźć choćby w Internecie. Zwiedzając Muzeum i Browar można dowiedzieć się m in., że brzuch piwny to fikcja – tyjemy od jedzonych przy piwie zakąsek. Piwo nie powstaje z chmielu, a ze słodu.

Pozdrowienia z browaru

Pierwsza karta pocztowa powstała w roku 1869. Początkowo pełniła funkcję karty korespondencyjnej i służyła do przekazywania informacji służbowych. Po krótkim czasie okazało się, że to świetny nośnik reklamy i rozpoczęto umieszczanie grafiki na jej drugiej stronie. Od 1899 roku browar w Żywcu również rozpoczął wydawanie swoich kart pocztowych.

Reklama przez duże Ż

Żywiec to najbardziej znane polskie piwo. Przez lata czerpiąc z tradycji marka rozwijała i zmieniała się wraz ze swoimi konsumentami a reklamy tego piwa były zawsze intrygującym komentarzem do otaczającej ich rzeczywistości.