Muzeum Browaru

Muzeum Browaru

Muzeum Browaru Żywiec zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych browaru.

Po przekroczeniu wrót muzeum, goście wchodzą w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne aktywnie poznają kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność.

Po zwiedzeniu pomieszczeń Muzeum, goście mają czas na konsumpcję piwa i zakup pamiątek. Muzeum Browaru Żywiec jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki. Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego, co świadczy o jego ponadregionalnym znaczeniu dla przemysłowej historii Europy.

plan_muzeum.png

Zwiedzanie

W okresie występowania epidemii COVID-19 wprowadza się indywidualne zwiedzanie Muzeum  bez udziału przewodnika. Jednocześnie na zwiedzanie może wejść tylko 5 osób. Przy zakupie biletu zwiedzający otrzymują ulotkę z podstawowymi informacjami ułatwiającymi samodzielne zwiedzanie obiektu.

Obecnie dostępna jest jedna opcja zwiedzania:

Zwiedzanie Muzeum
Czas trwania to około 1 godzina.

Zwiedzanie Browaru nie jest dostępne
Do odwołania z oferty Muzeum  wyłączono zwiedzanie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.

Rezerwacja

Muzeum zawiesza do odwołania przyjęte dotychczas sposoby rezerwacji zwiedzania obiektu. Zachęcamy do wcześniejszego kontaktu telefonicznego (+48 33 861 96 27, +48 33 861 24 57).

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia Muzeum to 10:00-18:00. Ostatnie wejście odbywa się o godzinie 17:00. Muzeum jest nieczynne w poniedziałki

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu

Bez względu na burzliwą historię kraju, piwo w browarze warzone jest nieustannie od 160 lat.

Browar został zbudowany przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga na terenach należących do jego majątku. Marząc o warzeniu doskonałego piwa, Habsburg stworzył Żywiecką Szkołę Piwowarską zatrudniając mistrzów z Cieszyna, Czech i Austrii. Dzięki połączeniu ich wiedzy i odwagi już pod koniec XIX wieku produkowano w Żywcu nie tylko jasnego lagera, ale także portera, bocka czy piwo marcowe

Przez dziesięciolecia zakład rozbudowywał swój potencjał produkcyjny. Dziś jest największym i najnowocześniejszym browarem Grupy Żywiec. Jego piwowarzy kontynuują ideę Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej i nieustannie eksplorują nowe gatunki piwne.

Flagową marką browaru jest Żywiec warzony w kilku różnych wariantach. Obok klasycznych warzonych od wielu lat Lagera i Portera współcześni piwowarzy wciąż tworzą nowe receptury, dzięki czemu Żywiec dostępny jest dziś także w wariantach: Żywiec Białe, Żywiec APA, Żywiec IPA, Żywiec Belgijskie Ale, Żywiec Wiedeński Lager i Żywiec Pszeniczne IPA.

Cennik

Ze względu na okres występowania epidemii COVID-19 Muzeum zawiesza do odwołania rezerwacje zwiedzania. Muzeum mogą zwiedzać osoby niepełnoletnie wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.

Zwiedzanie Muzeum

W muzeum obowiązuje zakaz wprowadzania zwierząt z wyjątkiem psów przewodników.

bilet normalny - 30 zł

Dzieci i młodzież

Wstęp jedynie dla osób nieletnich w towarzystwie dorosłego opiekuna. Bilet ulgowy przysługuje osobom niepełnoletnim oraz uczniom po okazaniu legitymacji szkolnej.

bilet ulgowy - 15 zł

Grupy powyżej 15 osób

Ze względu na stan epidemii COVID-19 obsługa grup została zawieszona do odwołania.

-

Zwiedzanie Browaru

W okresie obowiązywania stanu epidemii COVID-19 zwiedzanie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu zostało wyłączone z oferty Muzeum.

-

trasa_zwiedzania_PL_pandemia.png
muzeum_faq_beer.png

FAQ – Często zadawane pytania

Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania zachęcamy do skorzystania z formularza kontaktowego lub znalezienia odpowiedzi na pytania w dziale FAQ. Zobacz »

Regulamin zwiedzania Muzeum w okresie występowania epidemii COVID-19

Przed rozpoczęciem zwiedzania prosimy o zapoznanie się z regulaminem. Dotyczy to zwłaszcza zachowania zasad bezpieczeństwa związanych z występowaniem epidemii COVID-19. Zobacz »