Muzeum browaru Żywiec
150 lat piwnej historii
Muzeum Browaru Żywiec zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych browaru.
MUZEUM, W KTÓRYM ZASMAKUJESZ
Po przekroczeniu wrót muzeum, goście wchodzą w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne aktywnie poznają kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność.
HISTORIA PIWEM PISANA
Po zwiedzeniu pomieszczeń Muzeum, goście mają czas na konsumpcję piwa i zakup pamiątek. Muzeum Browaru Żywiec jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki. Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego, co świadczy o jego ponadregionalnym znaczeniu dla przemysłowej historii Europy.
Zwiedzanie
Rezerwacja
Zwiedzanie Muzeum wymaga dokonania wcześniejszej rezerwacji terminu. Rezerwacji można dokonać poprzez formularz rezerwacyjny.
wysłanie wiadomości e-mail na adres: rezerwacja@muzeumbrowaru.pl
oraz telefonicznie:
+48 33 861 96 27
+48 33 861 24 57
Godziny otwarcia
Wtorek – niedziela
godziny: 9:00 – 17:00
Poniedziałek – zamknięte
Uwaga: ostanie wejście
do Muzeum o godz. 16:00.
Godziny otwarcia
Wtorek – niedziela
godziny: 9:00 – 17:00
Poniedziałek – zamknięte
Uwaga: ostanie wejście
do Muzeum o godz. 16:00.
Cennik
Grupy wycieczkowe liczące co najmniej 25 osób,
przy zakupie biletów, otrzymują rabat w wysokości 10%.
Dzieci poniżej 4-go roku życia zwiedzają bezpłatnie.
Dla najmłodszych można dokupić bilet z sokiem w cenie 3 zł.
Zwiedzanie z przewodnikiemDorośli
Zwiedzanie z przewodnikiemOsoby niepełnoletnie
Zwiedzanie z audioprzewodnikiemDorośli
Zwiedzanie z audioprzewodnikiemOsoby niepełnoletnie
Zwiedzanie indywidualne(bez przewodnika)Dorośli
Zwiedzanie indywidualne(bez przewodnika)Osoby niepełnoletnie
Arcyksiążęcy Browar
w Żywcu
Bez względu na burzliwą historię kraju, piwo w browarze warzone jest nieustannie od 160 lat. Browar został zbudowany przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga na terenach należących do jego majątku. Marząc o warzeniu doskonałego piwa, Habsburg stworzył Żywiecką Szkołę Piwowarską zatrudniając mistrzów z Cieszyna, Czech i Austrii. Dzięki połączeniu ich wiedzy i odwagi już pod koniec XIX wieku produkowano w Żywcu nie tylko jasnego lagera, ale także portera, bocka czy piwo marcowe.
Żywiecka Szkoła Piwowarska
Przez dziesięciolecia zakład rozbudowywał swój potencjał produkcyjny. Dziś jest największym i najnowocześniejszym browarem Grupy Żywiec. Jego piwowarzy kontynuują ideę Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej i nieustannie eksplorują nowe gatunki piwne.
Żywiec. Jednym słowem piwo.
Flagową marką browaru jest Żywiec warzony w kilku różnych wariantach. Obok klasycznych warzonych od wielu lat lagera Żywiec Jasne Pełne i Portera współcześni piwowarzy wciąż tworzą nowe receptury, dzięki czemu Żywiec dostępny jest dziś także w wariantach: Żywiec Białe, Żywiec APA, Żywiec Sesyjna IPA i Żywiec Pszeniczne IPA, Żywiec Jasne Lekkie. Niektóre z nich dostępne są w wersji bezalkoholowej.
Zwiedzanie z autoprzewodnikiem
Muzeum umożliwia zwiedzanie z audioprzewodnikiem dla osób zainteresowanych indywidualnym zwiedzaniem obiektu. W urządzeniach tych można wybrać oprowadzanie po muzeum w języku polskim, angielskim, niemieckim, czeskim i ukraińskim.